Przewodnik po gatunkach trufli

Trufla
fdsafsdfsd

W przyrodzie istnieje około stu rodzajów trufli, ale tylko dziewięć jest jadalnych i może być legalnie sprzedawanych we Włoszech. W naszej klasyfikacji pierwsze sześć gatunków z pewnością stanowi większość rynku (ok. 99%).

Istnieje wiele gatunków trufli, które są toksyczne lub mają nieistotne walory organoleptyczne. Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku terfezji (trufli piaskowych) pochodzących z krajów północnoafrykańskich (estetycznie podobnych do “bianchetti”) oraz trufli himalajskiej (zwanej “chińską”, estetycznie przypominającą czarną truflę “pregiato”).

Handel tymi truflami jest we Włoszech całkowicie zabroniony, ponieważ są one gatunkami bez zapachu i smaku, a także posiadają bardzo odporne zarodniki, które mogłyby łatwo zainfekować lokalne uprawy trufli.

Nam rutrum mattis velit eget volutpat. Fusce egestas mi urna, id pulvinar ipsum dictum eget.

Koszyk